![](/media/lib/386/n-zolw-e753b3c3e5818f5d4cb9ec2014171377.jpg)
"Polskie" żółwie sprzed 215 mln lat mierzyły metr i były wodno-lądowe
7 lutego 2020, 05:33Jedne z najstarszych na świecie żółwi, żyjące 215 mln lat temu na terenie dzisiejszego woj. śląskiego, mierzyły ok. metra, były prawdopodobnie wszystkożerne i wodno-lądowe. Najnowsze wnioski z analiz skamieniałości przedstawili badacze z Instytutu Paleobiologii PAN.
![](/media/lib/386/n-kukang-3758506b8eb77eb17d6af3debe6fdb58.jpg)
Koty bronią się przed ludźmi, powodując u nich alergię?
6 lutego 2020, 11:16Wiele ludzi jest uczulonych na koty. Niewykluczone, że wydzielanie alergenu jest reakcją obronną kotów przed drapieżnikami. Tak przynajmniej sugerują badania przeprowadzone przez profesora Bryana Fry z University of Queensland.
![](/media/lib/385/n-innothinking-67066a22144ddc15944317a8974dad79.jpg)
Polscy naukowcy wykorzystują sztuczną inteligencję w medycynie i udoskonalają fotowoltaikę
3 lutego 2020, 19:46W ostatni piątek w Instytucie Fizyki PAN zakończyła się konferencja „INNO THINKING, Nauka dla Społeczeństwa 2.0”. Zaprezentowane na niej trzy projekty badawcze mogą zrewolucjonizować medycynę i ochronę środowiska.
![](/media/lib/337/n-warzywa-307741e177be7ffba9a0ba2668f2a50e.jpg)
Mniejsza ilość aminokwasów siarkowych = niższe ryzyko kardiometaboliczne?
3 lutego 2020, 14:32Dieta roślinna może być kluczem do obniżenia ryzyka chorób serca. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii stwierdzili, że dieta z obniżoną ilością aminokwasów siarkowych - które występują w pokarmach wysokobiałkowych, takich jak mięso, nabiał, orzechy czy soja - koreluje z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.
![](/media/lib/315/n-bulwa-ostryzu-7558c286b3e673b100106dbb88557b5f.jpg)
Film biopolimerowy z olejkiem kurkumowym sposobem na wydłużenie okresu ważności
24 stycznia 2020, 16:51Badacze z Malezji stworzyli film biopolimerowy z olejkiem kurkumowym, który hamuje wzrost atakującego często żywność kropidlaka czarnego (Aspergillus niger) i bez problemu rozkłada się w glebie. Za pomocą filmu można by w przyjazny środowisku sposób wydłużyć okres ważności produktów spożywczych.
![](/media/lib/182/n-wylowione-smiecie-6aa5d9dafaa77e947a6b7609a3420a12.jpg)
PIE: statystyczny Polak zużywa rocznie ok. 160 kg opakowań – mniej niż w UE
12 stycznia 2020, 11:07Polak zużywa średnio ok.160 kg opakowań rocznie; to mniej niż średnia w UE, ale zużycie stale rośnie – podał Polski Instytut Ekonomiczny. Branża opakowań będzie jednak musiała wkrótce zmierzyć się z nowymi regulacjami dotyczącymi recyklingu odpadów.
![](/media/lib/162/n-wilk-29f9012193dab565ba4a0d30aab24b08.jpg)
Niechęć do wilków jest ponadpartyjna. Myślistwo jest tu wspólnym mianownikiem
9 stycznia 2020, 13:42Im politykowi bliżej do myślistwa, tym gorsze jego nastawienie do wilków. Wskazują na to analizy wypowiedzi parlamentarzystów zawarte w sejmowych stenogramach.
![](/media/lib/105/n-zolwskorzasty-1ca27ae4281afab44d5547575d4c480b.jpg)
Wyznaczono nagrodę za schwytanie osób, które ukradły jaja krytycznie zagrożonego żółwia
7 stycznia 2020, 13:23Społeczność z południowej Tajlandii wyznaczyła nagrodę za schwytanie osoby bądź osób, które ukradły z plaży jaja krytycznie zagrożonego wyginięciem żółwia skórzastego (zachodniej populacji podgatunku Dermochelys coriacea schlegelii).
![](/media/lib/381/n-wenecja-ec92ec55486de9547b5ce12a48fb0508.jpg)
Pracując nad monografią, odkryła najstarszą znaną panoramę Wenecji
7 stycznia 2020, 12:36Prowadząc badania do monografii pt. Describing the City, Describing the State. Representations of Venice and the Venetian Terraferma in the Renaissance, dr Sandra Toffolo z University of St Andrews natrafiła na najstarszą znaną panoramę Wenecji. Widok miasta pochodzi z XIV w.
![](/media/lib/379/n-susz-6ddbb8844cbc4be91382ecaa1690b860.jpg)
Dr Katarzyna Kasperkiewicz o dobroczynnych i magicznych właściwościach kompotu wigilijnego
25 grudnia 2019, 09:54Tradycyjny napar z suszu zwykle pijemy raz w roku, podczas wigilijnej wieczerzy. O jego niezwykłych właściwościach zdrowotnych, ale też magicznych, związanych z wierzeniami, mówi dr Katarzyna Kasperkiewicz z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.